Ja. Zeker. Maar is het niet zo, dat we in deze rare tijden allemaal al een draai aan ons leven hebben moeten geven? Noodgedwongen weliswaar. Aan de ene kant heel vervelend uiteraard. Aan de andere kant ook het ideale moment om eens bij het leven stil te staan. Ons leven. Wat willen we ermee? Dat het leven eindig is daarvan zijn de meesten van ons wel overtuigd. Maar wat doe je dan precies met de tijd die je gegeven is.

Is het niet bijzonder dat iedereen die hoort dat hij nog een jaar te leven heeft spontaan zijn hele leven omgooit en vaak totaal iets anders gaat doen dan het leven wat hij of zij vandaag de dag leeft? Zegt dat niet genoeg dat mensen stiekem of minder stiekem dromen van een ander leven. Maar hoe verander je je leven?

Je leven veranderen

Uiteindelijk zijn er heel veel mensen die diep in hun hart hun leven structureel willen veranderen. Zowel qua werk, als privé. Mogelijk ook jij? Gezien je aan dit artikel bent begonnen, is die kans best aanwezig.

Wil je een andere baan? Of beter, andere werkzaamheden? Flexibeler werken vooral? Mogelijk ook vanuit een andere omgeving? Een ander land zelfs? Je horizon verbreden. Serieuze veranderingen die je een spannend en bijna euforisch gevoel kunnen bezorgen, maar tegelijkertijd onrustig kunnen maken. Durf ik zo’n grote verandering werkelijk aan?

Het begin is vaak het moeilijkste. Je bent je oriëntatie fase voorbij en je wilt daadwerkelijk die eerste stappen gaan zetten. Maar die zijn eng. Hoe weet je of je het juiste doet? En wie kan je helpen wanneer het mis gaat? Er is maar één manier om erachter te komen. Het te gaan doen!

De stoute schoenen aantrekken

Je hebt lef nodig, ja. Om je leven een heuse draai te geven. De zekerheden waarin je bent opgegroeid zomaar opgeven. Het zogenaamde gespreide bedje. Tegelijkertijd wetende dat de wereld daarbuiten zo groot en mooi is. In de wetenschap ook dat je maar een keer leeft.

We willen allemaal optimaal van het leven genieten. Het avontuur aangaan. Je passies volgen. Het liefst nu meteen. Maar er is vaak iets dat je remt. Een moeilijk te definiëren gevoel. Een gevoel van angst.

Het eerste wat je dan te doen staat is uiteraard die angst te overwinnen. Alleen dan kun je de deur naar de gewenste verandering openzetten. Het drempel over, het huis en de straat uit, de wijde wereld in.

De wereld wordt met de dag kleiner

Een dergelijke grote stap zetten is zeker de laatste decennia steeds gemakkelijker geworden. Onze wereld is steeds kleiner geworden. A global village. De aardbol is als het ware aan ieders voeten komen liggen.

Door het internet natuurlijk, maar ook door het internationale vliegverkeer, de vrije markt, de nieuwsgaring, of bijvoorbeeld de Europese eenwording. We hebben daardoor geleerd om steeds vaker over landsgrenzen heen te kijken.

Ten aanzien van veel beroepen of werkzaamheden maakt het ook helemaal niet meer uit waarvandaan je dat doet. Het locatie onafhankelijk werken heeft er voor gezorgd dat je je werk als digital nomad vanaf elke plek kunt doen.
Vanuit je eigen huis of appartement, maar ook vanuit een hotelkamer of een tijdelijke huur- of vakantiewoning in het buitenland. Misschien zelfs vanaf een exotisch strand op een van de meest geïsoleerde eilanden in de Stille Zuidzee.

Zet je aan het denken, niet? Je werk doen vanaf een andere locatie. Een nieuwe, door jezelf verkozen omgeving. Daarbij, je eigen tijd indelen. Ok, dat lijkt je een prima plan. Je leven op de kop. Je passies volgen. De wereld in. Maar hoe?

Veel mensen willen wel, maar zetten de laatste stap niet. Geremd door angsten, maar soms ook – nadat ze die hebben overwonnen – simpelweg omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen.

Op zo’n moment is het belangrijk te weten dat er organisaties zijn om je te helpen. Professionele steun door mensen die eerder met dat bijltje hebben gehakt. Hetzij omdat ze zelf eerder zo’n stap hebben gezet. Of omdat ze er anderen mee hebben geholpen. Hoe ze de obstakels konden overwinnen. Hoe ze moesten omgaan met angsten.

Leerzame levensles

Naast het wegnemen van die hindernissen, kunnen deze experts je ook vertellen hoe bevredigend het kan zijn om je leven in eigen hand te nemen. Leerzaam ook. Ander werk te gaan doen, in een nieuwe omgeving. In een ander land mogelijk, met nieuwe mensen op je heen. Zoveel om te ontdekken!

Veel mensen die de stap eerder hebben gezet, zeggen veelal dat het hen niet alleen gelukkiger heeft gemaakt, maar vooral ook dat het hun blik heeft verruimd. Hen heeft geleerd meer te relativeren. Beter te weten waar het leven eigenlijk om draait.

Allemaal elementen die je grootste wens voeden. Je leven veranderen en een oude droom waarmaken. Een nieuw leven, dat avontuurlijk is en spannend. Een leven waarin je in alle vrijheid je passies kunt volgen. Fluitend naar je werk. Neuriënd door het leven.

Het is niet allemaal goud wat er blinkt. Het is soms hard werken en (bijna net zoals in het normale leven) gaat ook een grote verandering gepaard met vallen en opstaan. Maar laten we eerlijk zijn: vallen op een hagelwit strand valt vast lekkerder dan op het natte beton in een Nederlandse grote stad. Toch?!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *